Showverslag van de AudioSolutions show

Het prachtige zomerweer weerhield vele liefhebbers er niet van om zaterdag 13 oktober jl. naar RealFineAudio te komen voor het beluisteren van een paar indrukwekkende sets. De nadruk lag deze keer op de luidsprekers van AudioSolutions. Bezoekers van de XFI hebben de produkten van deze jonge fabrikant uit Litouwen daar reeds in de ruimtes van Vitus Audio en Alluxity kunnen bewonderen.

 

Voor deze gelegenheid had de importeur 2 sets uit de Overture-lijn en 2 sets uit de hogere Figaro-lijn ter beschikking gesteld. In de grote ruimte werd afwisselend gedraaid met de grootste speaker uit de Overture-lijn, t.w. de 205F en de Figaro M die, zoals de M al aangeeft, “Medium” van formaat is. Met 1120 x 272 x 470 mm. nog steeds een flinke jongen, maar goed plaatsbaar in de gemiddelde Nederlandse huiskamer.

 

In de andere ruimte hadden we de beschikking over de Figaro B monitorluidsprekers en de Overture 203F vloerstaanders. Beide werden aangestuurd door de Alluxity Int One geïntegreerde versterker en de Alluxity Media One netwerkspeler. Er werd afgetrapt met de Figaro B’s en de eerlijkheid gebied te zeggen dat de middag te kort was om de 203F’s nog aan te sluiten… Gaan we beslist nog doen, maar we waren met z’n allen overdonderd door de prestaties van de set als geheel en de Figaro B’s in het bijzonder. Deze speakers speelden echt absurd goed en dan te bedenken dat de setprijs begint bij slechts Euro 1.900,- en eindigt bij Euro 2.100,- afhankelijk van de keuze van de zijpanelen.

Paar mooie stands erbij en spelen maar!

 

De Overture 205F en de Figaro M werden aangestuurd door de Vitus Audio RI 101 geintegreerde versterker/DAC en de Alluxity Media One netwerkspeler(Digital Out-versie). Absolute primeur voor Nederland is de Metronome AQWO CD/SACD- speler die voortaan deel uitmaakt van het pakket van RealFineAudio. Een nagelnieuw ontwerp van de specialisten van Metronome Technologie, dat binnen de AVA- groep waartoe ook Vitus Audio behoort, de plaats moet innemen van de Vitus Audio RCD 101 CD-speler/DAC, welke een opvolger heeft gekregen met de RD 101 DAC/Streamer. Duidelijk hoorbaar was dat de Metronome iets heel bijzonders is en de schijfjedraaiers onder ons kregen zo nu en dan de bevestiging die ze zo graag “horen”…

 

Over smaak valt niet twisten, zo bleek tijdens de uitgebreide luistersessies met veel afwisselende muziek, maar weer eens. De Figaro M is met een prijs vanaf Euro 4.900,- bedoeld als de betere speaker met de betere componenten etc. etc. De Overture die ruim Euro 1.000,- per paar voordeliger is, had voor sommige aanwezigen de betere looks en ja, dat mag natuurlijk ook meespelen bij de keuze van een paar nieuwe luidsprekers. Klank, uiterlijk en budget, maar ook muziekvoorkeuren zullen beslissend zijn bij de keuze tussen de een of de ander.

 

Beide luidsprekers speelden tijdens de show op een heel hoog niveau, zeker in relatie tot de gunstige prijsstelling. Voor de gehele Overture- en Figaro-serie geldt dat de zijpanelen in verschillende structuren en kleuren leverbaar zijn, van Xiralic White tot Textured Black. Zelfs Marine Blue en Beige Green zijn leverbaar.

 

Al met al was het een zeer geslaagde show. Wanneer de gasten aandachtig blijven luisteren dan is het goed. Dan komt de muziek binnen en daar gaat het tenslotte om. Komende week zal ik de Overture 203F nog aan de tand voelen. Een compacte vloerstaander verkrijgbaar vanaf Euro 2.600,- per paar. Wie nogmaals naar de andere modellen wil komen luisteren is op afspraak, uiteraard van harte welkom!