Vitus en Alluxity showverslag van 6 en 7 april

Tijdens de showdagen van 6 en 7 april jl. mochten we het bezoek van Hans Ole Vitus en z’n vrouw Britta bij Real Fine Audio verwelkomen. Op beide dagen gaven zij op geanimeerde wijze uitleg over de bijzondere apparatuur van Vitus Audio en Alluxity. Hoe een en ander midden jaren negentig is ontstaan en de stormachtige ontwikkelingen in de periode na 2005 toen de eerste produkten zich serieus begonnen te meten met de concurrentie. De alom gewaardeerde vaste klanten en bezoekers konden vragen stellen en deze werden geduldig en duidelijk beantwoord.

 

De Vitus Audio-range bestaat uit 3 lijnen, t.w. de Reference Line, Signature Line en de Masterpiece Line. Hoe oneerbiedig het misschien ook mag klinken maar de Reference Line bestaat uit de “goedkoopste” produkten van Vitus Audio … Gelet op de prijskaartjes is dat even slikken, maar het is de opmaat naar de Signature Line met o.a. de bijna niet te overtreffen SIA 025 MK II Geintegreerde versterker. Slechts 2x 25 Watt in Klasse A, maar wat voor Watts! “Watts like Gold” schreef een Engelse recensent en hij heeft gelijk. De retailprice van, jawel, €21.000,- is zondermeer schrikken maar man o man, wat een performance en bouwkwaliteit wordt daarvoor geleverd. Beter gaat het niet worden. Oh ja, de SIA 925 levert 2x 150 W. in A/B. Later meer over de SIA 025 MK II welke binnenkort uitvoerig bij Real Fine Audio kan worden beluisterd.

Sinds januari is Real Fine Audio dealer geworden van Vitus Audio en Alluxity en het bezoek van Hans Ole Vitus valt niet toevallig samen met de introductie van de Vitus RI 101 Geintegreerde versterker welke tevens is voorzien van een zeer hoogwaardige DAC-module. De RI 101 is de opvolger van de fameuze RI 100. De reviews over deze geweldenaar zijn talrijk en bovenal zeer lovend. Wij kunnen het alleen maar onderschrijven. Gerenomeerde combinaties van losse voor- en eindversterkers hebben het veld moeten ruimen voor de RI 100. Enkel luidsprekers toevoegen en je bent klaar en je vraagt je in alle eerlijkheid af of het nog beter kan… Ja, maar alleen als je het zelf hoort en dan kunnen we kort zijn; de RI 101 is op een aantal punten significant verbeterd. De gehele versterker is nu gebalanceerd opgebouwd en het voorversterker-gedeelte profiteert van “trickle down”- technologie van de SL 102 voorversterker afkomstig uit de Signature Line.

Tijdens de showdagen was de Vitus RI 101 het middelpunt in een prachtige set met de

Harbeth 40.2 Anniversary luidsprekers en de Alluxity Media One muziekserver. Bekabeling was van TelluriumQ. Getuige het aantal luisteraars dat aandachtig bleef luisteren stond hier een zeer uitgebalanceerde set te spelen. De vraag rees hoe goed de DAC- module van de RI 101 is. Een begrijpelijke vraag want deze module kost “slechts” € 2.300,- en de meeste DAC- modules zijn veelal een budgettaire toevoeging om een zo compleet mogelijke unit te kunnen leveren. Welnu, uit eigen ervaringen met een drietal DAC’s van gerenomeerde merken zoals Metrum, Meitner en EMMLabs , kunnen wij alvast bevestigingen dat de DAC- module in de Vitus vreselijk goed is. Uiteraard zijn er altijd verschillen, maar deze waren klein en steeds weer was de conclusie “hier krijg je wat en daar laat je wat”. Kort samengevat heeft het ons inziens in ieder geval geen zin om te gaan experimenten met losse DAC’s met een prijskaartje van minder dan €5.000,- Zo goed is de DAC- module van de RI 101 dus. Of de module dan niet te voordelig wordt aangeboden? Volgens Hans Ole Vitus is dat misschien wel zo maar de combinatie van de RI 100 en DAC-module heeft bewezen een succesnummer te zijn. De RI 101 zal dat succes ongetwijfeld gaan voortzetten.

Real Fine Audio is Reference- en Signature dealer van Vitus Audio en Alluxity. De Vitus RI 101, de Alluxity Int One en de Media One staan altijd speelklaar. Binnen enkele weken komt daar de machtig mooie Vitus SIA 025 MK II bij. Over de Alluxity-lijn en dan met name de bijzondere Media One muziekservers binnenkort meer.